Help! Ik ben allergisch voor acrylaten
Helaas hoor en lees je de laatste tijd steeds vaker over een allergie voor acrylaten. En helaas betekent dat ook dat er een heleboel foutieve informatie te vinden is. We willen daarom graag duidelijk uitleggen hoe het nou precies zit en welke informatie correct is.
Wat zijn acrylaten?
Mensen zeggen vaak dat ze allergisch zijn voor acrylaten maar dat is eigenlijk al niet correct, je bent nooit allergisch voor alle acrylaten. Er zijn verschillende acrylaten en die zitten niet, zoals vaak gedacht wordt, alleen in acryl of acrylnagels. Acrylaten worden ook gebruikt in nagellak.
Er zijn acrylaat polymeren en monomeren. Dit is een belangrijk verschil. Acrylaat polymeren zitten bijvoorbeeld in normale nagellak en kunnen geen kwaad. De problemen die kunnen ontstaan, komen alleen voor bij acrylaat monomeren die in kunstnagelproducten aanwezig zijn. Monomeren zijn losse moleculen die nog moeten polymeriseren. Dat polymeriseren is het uitharden van het product. Bij de meeste kunstnagelproducten doen we dat met een UV/LED lamp. Bij acrylnagels wordt het gedaan door de 2 componenten, poeder en liquid, samen te voegen.
Acrylaat monomeren kunnen bij verkeerd gebruik een allergie veroorzaken. Een van de meest bekende acrylaat monomeren die problemen veroorzaken is HEMA, een ingrediënt welke je in heel veel nagelproducten aantreft. Gelukkig zijn de problemen te voorkomen door kunstnagelproducten op de juiste manier te gebruiken.
Vermijd huidcontact
Kunstnagelproducten zijn ontworpen om te gebruiken op de nagel. Zolang dit ook gebeurt, is er geen vuiltje aan de lucht. Nagelstylisten met een gedegen opleiding hebben de kennis om de producten op een veilige manier te gebruiken. De laatste jaren zijn er echter steeds meer mensen (zonder opleiding) die hun eigen nagels of die van anderen voorzien van een laagje gellak of zelfs van een ander product zoals gel, acryl of acrygel/polygel. Regelmatig gebeurt het dan dat het kunstnagelproduct onbedoeld op de huid of in de nagelriem belandt. En voor een keer is dat geen probleem maar door regelmatig huidcontact bouw je een allergie op, een zogenoemde contactallergie.
Volledige uitharding
Wat minstens zo belangrijk is, is dat het kunstproduct volledig uithardt. Gebruik daarom altijd een goede lamp en vervang deze (bij regelmatig gebruik) 1x per jaar omdat de kracht van een lamp langzaam terugloopt. Houd de tijden aan die door het merk waar je mee werkt, worden aangegeven. Alleen op die manier heb je zekerheid dat het product goed uitgehard is. Let op: het volledig uitharden kun je niet met het blote oog beoordelen. Een product kan uitgehard lijken maar toch niet door en door uitgehard zijn.
Draag handschoenen
Als je kunstnagelproducten aanbrengt bij een ander, zorg er dan voor dat je altijd (nitrile) handschoenen draagt om huidcontact (met bijv. vijlstof) te voorkomen.
Symptomen allergie
Een allergie bouw je op. De symptomen worden steeds heftiger. De meest voorkomende klachten bij een (contact)allergie voor kunstnagels zijn:
- Roodheid en zwelling
- Eczeem van de huid rondom de nagels, maar ook op bijv. op de onderarm of rond de ogen
- Loslating van de nagels
We horen mensen regelmatig zeggen dat ze een product al jarenlang op een bepaalde manier gebruiken en dat ze nergens last van hebben dus dat het allemaal wel mee zal vallen. Een allergie bouw je echter langzaam op, iedere keer als er sprake is van huidcontact of niet volledig uitgehard product. Als je vanaf het begin bovenstaande regels in acht neemt, loop je geen risico. Heb je eenmaal een allergie ontwikkeld, raak je deze nooit meer kwijt.
Help! Ik denk dat ik allergisch ben
Heb je last van een de bovenstaande symptomen en vermoed je dat je een allergie hebt ontwikkeld? Verwijder dan zo snel mogelijk het kunstproduct van je nagels en maak een afspraak met een dermatoloog voor een allergietest. Vraag SDS-sheets van de gebruikte producten op bij de winkel of groothandel waar je de producten hebt gekocht en neem deze mee naar de dermatoloog zodat hij gericht kan testen.
Ga niet zelf aan de slag met het testen van allerlei producten en merken. Vaak is HEMA de boosdoener, maar dat is niet in 100% van de gevallen zo. Daarnaast is het zo dat je door de contactallergie ook een allergie hebt opgebouwd voor andere ingrediënten. Elke keer dat je een nagel product aanbrengt dat een stof bevat waar je op reageert, zal de reactie heftiger worden. Wacht dus eerst de uitslag af en ga met de uitslag van de allergietest op zoek naar een geschikt product. Je mag ons ook altijd een mail sturen met de uitslag van je test, dan kunnen we je adviseren welke van onze producten je veilig kunt gebruiken.
Ik ben allergisch voor HEMA
Heb je al een allergietest laten doen en ben je allergisch voor HEMA? Dan ben je bij Pretty Polish aan het juiste adres. We hebben een groot assortiment HEMA-vrije nagelproducten. Sowieso zijn alle producten van ons eigen merk By Djess HEMA-vrij.
Voor de veiligheid van jezelf en van jouw eventuele klanten raden we je aan om altijd een basisopleiding te volgen voor je aan de slag gaat met kunstnagelproducten.
Blog Pretty Polish
-
Nageltrends 2024
-
Hoe gebruik je Cat Eye gellak?
-
Nagellak kleuren 2022