Chat met ons
Blog categorieën
Latest Comments
No comments
Blog search

Europese Cosmetica Verordening

Geplaatst op1 Jaar geleden
Love0

We merken dat heel veel mensen niet of niet goed op de hoogte zijn van de cosmeticawetgeving. Hierdoor ontstaan er misverstanden en wordt er onjuiste informatie verspreid.

Het allergrootste misverstand?

Er bestaat niet zoiets als een Europees goedgekeurd product. Er is namelijk geen keuring als je een product op de markt wilt brengen. Een product kan dus niet goed- of afgekeurd zijn. 

Wat er wel bestaat is Europese cosmeticawetgeving. In de Europese Cosmetica Verordening staat duidelijk beschreven aan welke eisen een product moet voldoen.

We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

- Productinformatie:

De fabrikant/leverancier is verplicht om een productinformatiedossier beschikbaar te hebben op het adres dat is vermeld op het etiket voor als er een controle komt door de NVWA. Hierin moet o.a. de werking van het product worden vermeld, maar ook een beoordeling van de veiligheid en informatie over de samenstelling.

- CPNP/Verantwoordelijk persoon

Een van de eisen in de Europese cosmeticaverordening is de aanmelding van het product bij het CPNP, een digitaal systeem. Ook moet er een verantwoordelijk persoon zijn aangesteld.

  - Etikettering

In de Europese Cosmeticaverordening is exact vastgelegd aan welke eisen een etiket moet voldoen. Een van de belangrijkste eisen is de vermelding van degene die het product op de markt heeft gebracht en de verantwoordelijk persoon waar het productinformatiedossier aanwezig is (dit kan hetzelfde adres zijn).

Ook het land van productie moet worden vermeld op het etiket. Helaas is de controle in Nederland (nog) niet zo streng en wordt als productieland soms het land vermeld waar het product is afgevuld. 

Verder moet natuurlijk de inhoud worden vermeld, de gebruiksaanwijzing, veiligheidswaarschuwingen en het batchnummer. De ingrediënten moeten worden vermeld als INCI-codes. De ingrediënten worden in aflopende volgorde van gewicht vermeld. 

Soms zijn verpakkingen zo klein dat er geen ruimte is voor alle gebruiksinformatie en veiligheidswaarschuwingen. Er wordt een icoontje van een open boek geplaatst en de informatie kan er dan los bijgeleverd worden.

Belangrijk om te weten. Als je zelf een product importeert (bijv. van Aliexpress) word jij beschouwd als importeur en daarmee ben je automatisch aansprakelijk voor evt. schade die ontstaat als gevolg van het gebruik van het product. Als je dus nagelproducten aanbrengt bij klanten en/of familie/vrienden is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Wellicht ten overvloede...producten die je zelf importeert via Aliexpress zijn dus NOOIT Europees 'goedgekeurd' en voldoen niet aan de eisen in de Europese Cosmeticaverordening. Op een gellak van Aliexpress zul je ook nooit een adres van een Nederlands bedrijf aantreffen.

Mocht je uitgebreidere informatie willen over de Europese Cosmeticaverordening?

Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Laat een reactie achter
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

Instellingen

Registreer je om je favorieten op te slaan.

Log in